Als telg van de beroemde familie Andriessen krijgt Jurriaan de muziek met de paplepel ingegoten. In zijn ouderlijk huis wordt veel muziek gemaakt. Als kind al volgt Jurriaan piano- en celloles. Als hij het idee krijgt om een portret in muzieknoten te gaan maken, gaat hij ook solfègelessen (muziektheorielessen) volgen. Als componist is Jurriaan autodidact.
De compositie het Portret van Hedwig is genoteerd als een zogenaamde "dubbelfocustekening". In eerste instantie is het gezicht van een vrouw te zien. Jurriaan Andriessen heeft hier zijn levensgezellin Hedwig geportretteerd. Bij nadere beschouwing blijkt het portret opgebouwd uit duizenden muzieknoten. Al deze noten vormen bij elkaar 54 speelbare composities, die Andriessen speciaal voor dit portret maakt. Als je de muziek van boven naar beneden beluistert, hoor je hoe Andriessen is beïnvloed door diverse componisten uit het verleden. Deze zijn voor hem een bron van inspiratie, maar gaandeweg ontwikkelt hij duidelijk hoorbaar zijn eigen stijl.
Andriessen werkt van 1977 tot 1983 aan het portret. Het componeren van één enkele compositie vergt veel onderzoek, noteert hij in de eerste versie van het door hem uitgegeven muziekboek, horende bij het Portret van Hedwig.
Zijn oom Louis Andriessen schrijft over het Portret van Hedwig: "Zijn muziek is even goed als zijn grafische werk, zo niet beter. Je kunt er schitterend in verdwalen."
Beluister het Portret van Hedwig
Compact disc
Het Portret van Hedwig is in 1987 uitgegeven als langspeelplaat (Robagram NVG 022087), in 1992 als cd (Hedwig's Portrait, Oreade OR 2894). Beide zijn uitgevoerd door Jurriaan Andriessen zelf en niet meer verkrijgbaar.
In 2002 organiseerde de Stichting Jurriaan Andriessen een concertreeks van het Portret van Hedwig. Een jaar later verscheen de compositie op een nieuwe cd, in een uitvoering van de pianisten Bernd Brackman en Kees Wieringa.
De partituur van het Portret van Hedwig is verkrijgbaar bij Uitgeverij Moebiprint, H.Seegherslaan 28, 1701 XB te Heerhugowaard moebi@multiweb.nl